Wielu osobom towarzyszą na co dzień takie dolegliwości jak bóle głowy, ciągłe zmęczenie, bóle stawów, czy problemy trawienne. Zazwyczaj w pierwszej kolejności sięgamy po dostępne w aptece bez recepty środki łagodzące wymienione wyżej objawy, nie zastanawiając się nad ich przyczyną. Szukać ich pochodzenia zaczynamy przeważnie wtedy, gdy stają się one tak uporczywe, że uniemożliwiają nam normalne funkcjonowanie. Zdarza się dość często tak, że po wizycie u lekarza i wykonanych badaniach okazuje się, że nic nam nie jest, a mimo to dolegliwości i tak nam dokuczają. Niewielu z nas wie, że mogą być one objawem zakwaszenia organizmu.
Zakwaszenie organizmu jest efektem błędnego sposobu odżywiania się. W sklepach dostępnych jest niestety bardzo dużo produktów wysoko przetworzonych. Spożywamy także ogromne ilości mięsa, produktów zbożowych i nabiału, co zakłóca równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Dieta alkaliczna, bogata w warzywa i owoce mogłaby uchronić nas przed zaburzeniami w równowadze kwasowo-zasadowej, a tym samym przed najróżniejszymi chorobami, do których ono po pewnym czasie prowadzi.
Różne płyny, znajdujące się w ciele człowieka mają inne pH. Najbardziej kwaśny jest sok żołądkowy, którego pH wynosi około 2. Prawidłowy odczyn krwi mieści się w zakresie pH od 7,35 do 7,45. Mocz natomiast może być lekko, zasadowy lub lekko kwaśny. Rozbieżność ta jest wynikiem odpowiedzialności nerek za usuwanie z organizmu toksyn i innych niepotrzebnych substancji. Zakwaszenia organizmu nie można mylić z kwasicą, gdzie anomaliom ulegają procesy odpowiedzialne za prawidłowe pH we krwi, płucach i nerkach. Kwasica jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia i życia, ponieważ każde odchylenie od właściwej normy pH krwi może spowodować bardzo duże konsekwencje zdrowotne. Zakwaszenie organizmu nie jest stanem niebezpiecznym dla zdrowia, gdyż w jego przypadku, mechanizmy normujące, pH organizmu funkcjonują prawidłowo. Są jednak zmuszone radzić sobie z przetwarzaniem i wydalaniem większej ilości związków zakwaszających, niż w przypadku stosowania prawodłowej diety.
Jak już wyżej zostało wspomniane, zakwaszenie organizmu jest skutkiem niewłaściwego odżywiania się. Podczas trawienia uwalniane są aminokwasy, wolne kwasy tłuszczowe, kwasy organiczne, monocukry, składniki mineralne i witaminy. Te wszystkie elementy są później metabolizowane, a od wyniku tego procesu zależy, czy żywność zadziałała zasadotwórczo, kwasotwórczo czy obojętnie. Na to oddziaływanie największy wpływ ma zawartość w spożywanych produktach różnych pierwiastków. Fosfor, siarka i chlor posiadają działanie kwasotwórcze, wapń, magnez, potas i sód – zasadotwórcze. Istotnymi czynnikami powodującymi zakwaszenie są także: stres, stosowanie używek, brak aktywności fizycznej oraz głodzenie się.
Objawy zakwaszenia organizmu nie są charakterystyczne, ale mogą być odczuwane w całym ciele. W oparciu o jeden czy dwa trudno jest stwierdzić czy to właśnie zakwaszenie, bo tego typu objawy może wywoływać mnóstwo różnych czynników. Jeśli jednak zaobserwujemy występowanie kilku z nich, warto się temu bliżej przyjrzeć. Objawy zakwaszenia organizmu to: notoryczne zmęczenie, stany depresyjne nerwowość, drażliwość, zajady, biegunki, podrażnienie dróg moczowych, katar, sucha skóra, łamliwość paznokci, wypadanie włosów i migrujące bóle stawów.
Wielu ludzi zastanawia się, jak można zmierzyć poziom zakwaszenia organizmu. Do zmierzenia poziomu zakwaszenia organizmu służy papierek lakmusowy do mierzenia pH moczu Holistic. Za jego pomocą należy zmierzyć pH moczu kilka razy dziennie, zaczynając od moczu tuż po przebudzeniu. Z wyników należy utworzyć krzywą. Jeśli otrzymaliśmy linię prostą lub lekko wznoszącą, oznacza to, że nasz organizm zmaga się z zakwaszeniem. Wykres osoby zdrowo odżywiającej się i niemającej problemów z zakwaszeniem będzie miał postać zygzaka, gdyż pH moczu będzie się zmieniało w zależności od posiłków.
Odkwaszenie organizmu to często niemały wysiłek, gdyż wiąże się niestety z potrzebą zmiany długotrwałych nawyków żywieniowych. Niezwykle trudno jest zachować zrównoważoną dietę, jeśli przyzwyczailiśmy się przez lata do spożywania niemałych ilości mięsa, fast foodów oraz słodyczy. W takich przypadkach niezawodnym wsparciem może okazać się zażywanie minerałów zasadowych Bas Balans Holistic. Produkt ten zawiera mineralne składniki równoważące pH ciała takie jak potas, cynk i magnez. Pomagają one między innymi wyeliminować zmęczenie, wspierają układ nerwowy oraz prawidłową pracę układu mięśniowo-kostnego. Przyczyniają się do podniesienia odporności organizmu, pomagają utrzymać włosy, paznokcie i skórę w doskonałej kondycji. Odpowiadają również za prawidłowy metabolizm węglowodanów, kwasów tłuszczowych i witamin. Wszystko to sprawia, że równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie zostaje zachowana.
Opłaca się sprawdzić, czy odczuwane przez nas dolegliwości nie są konsekwencją zakwaszenia organizmu. Dobre samopoczucie, zbilansowana dieta i wspomaganie metabolizacji substancji kwasotwórczych to najlepszy sposób na zachowanie witalności i dobrego samopoczucia.