Herbata i kawa są napojami znanymi na całym świecie. Docenia się je nie tylko za ich smak, ale również za ogrom różnorodnych właściwości. Każdy z nas posiada swoje ulubione rodzaje tych napojów i nie wyobrażamy sobie dnia bez filiżanki któregoś z nich.
Wiedzę o parzeniu herbaty zgłębiano w Chinach już około 2700 roku p.n.e. Legenda głosi, że chiński cesarz Shen Nong pił ją po raz pierwszy, gdy do jego filiżanki z gorącą wodą wpadły przypadkowo przyniesione przez wiatr liście krzewu herbacianego. Po uzyskaniu ogromnej popularności w Chinach, uprawa herbaty rozprzestrzeniła się na cały kontynent azjatycki.
Plantacje herbaty zakłada się około 1000 m n.p.m. w gorącym i wilgotnym klimacie. Jedna roślina może dawać plon nawet 20 lat. Poza niepodważalnymi walorami smakowymi, herbata zawiera składniki, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Herbata poprawia zdolności pamięciowe, oczyszcza organizm z toksyn, pozytywnie wpływa na układ trawienny i poprawia wzrok. Herbata jest przede wszystkim bogatym źródłem garbników. Garbniki (zwane taninami) należą do grupy polifenoli. Wykazują one zdolność do trwałego wiązania się z białkami i dobrze rozpuszczają się w wodzie. Mają właściwości ściągające, działają korzystnie na układ pokarmowy, chroniąc śluzówkę jelit. Oddziałują także na układ nerwowy ograniczając odruchy bólowe jak swędzenie czy pieczenie. Są skuteczne w walce ze szkodliwymi mikrobami jak np. Helicobacer phylori, odpowiedzialnymi za choroby wrzodowe żołądka, a także wirusami. Zawartość garbników w herbacie jest zależna od jej rodzaju. Najbardziej znanym i powszechnie lubianym rodzajem herbaty jest herbata czarna. Uzyskuje się ją poprzez kilkugodzinną fermentację i suszenie.Podczas fermentacji listki puszczają sok, co sprzyja utlenianiu. Część garbników zmienia się wtedy w związki aromatyczne. Wielu zwolenników zdobyła także herbata zielona, a to za sprawą przyspieszania procesu przemiany materii. Jej lekko cierpki i orzeźwiający smak uzyskuje się poddając listki jedynie suszeniu. Nie poddaje się jej procesowi fermentacji, jest zatem mniej aromatyczna niż herbata czarna, ale bardzo bogata w garbniki. Herbatę białą otrzymuje się z pączków i listków zbieranych ręcznie wczesną wiosną. Poddaje się je jedynie procesowi suszenia. Biała herbata ma silne działanie oczyszczające, dzięki wysokiej zawartości polifenoli. Poza tym jest bardzo ceniona za wyjątkowe walory smakowe. Herbatę czerwoną uzyskuje się poddając liście długiej fermentacji.
Aby napar z herbaty zawierał wszystkie dobroczynne związki należy ją parzyć przynajmniej przez 2 minuty. Sposób parzenia jest niezwykle istotny, ponieważ pozwala uzyskać napój o różnych właściwościach. Jeśli będziemy ją parzyć krócej niż 3 minuty, uzyskamy działanie pobudzające, jeśli dłużej niż 5 minut – napój uzyska właściwości uspokajające.
Kawa cieszy się na świecie tak samo ogromną popularnością jak herbata. Bogata w kofeinę wykazuje działanie pobudzające, poprawia sprawność psychiczną i dodaje energii. Kolebką kawy jest Etiopia, a do Europy trafiła w XVI wieku. Początkowo sprzedawana była w aptekach, gdyż uważano ją za lek na wiele schorzeń. W Polsce pojawiła się w 1683 roku. Kawowiec jest wiecznie zielonym krzewem, rosnącym głównie w Afryce. Kawę otrzymuje się z palonych i mielonych ziaren kawowca. Kawa wzbudza wiele kontrowersji, ponieważ nie da się jej zaliczyć do zdrowej żywności. Nad jej właściwościami wciąż prowadzi się badania naukowe. Do tej pory wykazano, że składniki w niej zawarte mogą zapobiegać chorobom nowotworowym. Należy pamiętać, że częste jej spożywanie wypłukuje z organizmu magnez, który jest niezbędny dla organizmu człowieka. Do pozytywnych właściwości kawy niewątpliwie należy chwilowa poprawa pamięci krótkotrwałej oraz podniesienie IQ. Poprawia koncentrację, dotlenia organizm, wpływa pozytywnie na trawienie i krążenie. Przyspiesza metabolizm, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór wątroby i jelita, na cukrzycę typu 2, chorobę Parkinsona. Ma działanie antyoksydacyjne. Negatywne skutki picia kawy wiążą się z kofeiną. Zbyt duża ilość kawy powoduje nerwowość i utrudnia zasypianie. Zaleca się picie do 500 mg kawy dziennie. To równowartość mniej więcej 3 filiżanek. Taka ilość nie jest szkodliwa dla organizmu.
Świetną alternatywą dla kawy i herbaty może być yerba mate. Napój ten przyrządzany jest z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to wiecznie zielone drzewo, które w stanie dzikim występuje na terenie Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju. Tam się je uprawia i eksportuje na cały świat. Trzeba wiedzieć, że yerba mate nie jest herbatą. Pozyskuje się ją z zupełnie innej rośliny!
Proces przygotowania naparu jest całkowicie inny niż kawy czy herbaty. Do naczynia wsypuje się 3/4 objętości suszu. Pije się ją przez rurkę z sitkiem na końcu zwaną bombilla. Jedna porcja może być zaparzana nawet 7 razy. Yerba mate charakteryzuje się bardzo gorzkim smakiem, a zwłaszcza porcja zaparzana pierwszy raz. Do jej szczególnego smaku trzeba się przyzwyczaić. Warto jednak wysilić kubki smakowe, gdyż jest prawdziwą bombą witaminową. Poza właściwościami pobudzającymi, doskonale oczyszcza organizm, normuje ciśnienie, zmniejsza objawy zmęczenia, przyspiesza przemianę materii, wygładza skórę oraz zwiększa odporność. Jest bogata w wiele dobroczynnych związków chemicznych, witamin, mikro- i makroelementów. Nieczęsto się zdarza, aby wszystkie te składniki były obecne w jednej porcji pożywienia. Yerba mate jest doskonałym źródłem ich wszystkich.
Bez względu na to czy jest się smakoszem kawy, herbaty czy yerba mate, problemem jest dostać produkty oryginalne, aromatyczne o wysokich standardach produkcji. Jednym z niewielu miejsc, gdzie są dostępne, jest sklep internetowy skworcu.com.pl. Można tam zakupić nie tylko kawy i herbaty najwyższej jakości, ale również bakalie i przyprawy. Sklep internetowy oferuje także różnorodne mieszanki przypraw, miody, syropy oraz pojemniki do ich właściwego przechowywania. Wszystkie oferowane produkty spełniają bardzo wysokie standardy i na pewno sprostają oczekiwaniom najbardziej wymagających entuzjastów.
Tekst w oparciu o: www.skworcu.com.pl