Najbogatsza oferta przypraw, bakalii, kawy i herbaty

Herbata i kawa  są napojami znanymi na całym świecie.  Docenia się je nie tylko za  ich smak,  ale również  za  ogrom różnorodnych właściwości.  Każdy z nas posiada  swoje ulubione rodzaje tych napojów i nie wyobrażamy sobie  dnia bez filiżanki któregoś z nich.
Wiedzę o parzeniu herbaty zgłębiano w Chinach już około 2700 roku p.n.e.  Legenda głosi,  że chiński cesarz Shen Nong  pił ją  po raz pierwszy, gdy do jego filiżanki z gorącą wodą  wpadły  przypadkowo przyniesione przez wiatr liście krzewu herbacianego.  Po uzyskaniu ogromnej popularności w Chinach, uprawa herbaty rozprzestrzeniła się na cały kontynent azjatycki.
Plantacje herbaty zakłada się około 1000 m n.p.m.   w gorącym i wilgotnym klimacie.  Jedna roślina może  dawać plon nawet 20 lat.  Poza  niepodważalnymi walorami smakowymi,  herbata  zawiera składniki, które mają dobroczynny wpływ  na nasze zdrowie.  Herbata poprawia zdolności pamięciowe, oczyszcza organizm z toksyn,  pozytywnie wpływa na układ trawienny i  poprawia wzrok. Herbata jest przede wszystkim bogatym źródłem garbników. Garbniki (zwane taninami)  należą do grupy polifenoli.  Wykazują one zdolność do trwałego wiązania się z białkami i  dobrze rozpuszczają się w wodzie. Mają właściwości ściągające, działają  korzystnie na układ pokarmowy,  chroniąc  śluzówkę jelit. Oddziałują także na układ nerwowy ograniczając odruchy bólowe jak swędzenie czy pieczenie.   Są skuteczne  w walce ze szkodliwymi mikrobami jak np. Helicobacer phylori, odpowiedzialnymi za choroby wrzodowe żołądka, a także wirusami. Zawartość garbników w herbacie  jest zależna  od jej rodzaju.  Najbardziej znanym i powszechnie lubianym rodzajem herbaty jest herbata czarna. Uzyskuje się ją poprzez kilkugodzinną fermentację  i suszenie.Podczas  fermentacji listki puszczają sok, co sprzyja utlenianiu.  Część garbników zmienia się wtedy w związki aromatyczne. Wielu  zwolenników zdobyła  także herbata zielona, a to za sprawą przyspieszania procesu przemiany materii.  Jej  lekko cierpki i orzeźwiający smak uzyskuje się  poddając listki jedynie suszeniu. Nie poddaje się jej procesowi  fermentacji, jest zatem mniej aromatyczna niż herbata czarna, ale bardzo bogata w garbniki. Herbatę białą otrzymuje się z pączków i listków zbieranych ręcznie  wczesną wiosną. Poddaje się je jedynie procesowi suszenia.  Biała herbata  ma silne działanie oczyszczające, dzięki wysokiej zawartości polifenoli. Poza tym jest  bardzo ceniona za wyjątkowe walory smakowe. Herbatę czerwoną uzyskuje się poddając liście długiej fermentacji.


Aby napar z herbaty zawierał wszystkie dobroczynne związki  należy ją parzyć  przynajmniej przez 2 minuty. Sposób parzenia jest niezwykle istotny,  ponieważ pozwala uzyskać napój  o różnych  właściwościach. Jeśli będziemy ją parzyć  krócej niż 3 minuty, uzyskamy działanie pobudzające, jeśli dłużej niż 5 minut – napój uzyska właściwości uspokajające.
Kawa cieszy się na świecie  tak samo ogromną popularnością jak herbata.  Bogata w kofeinę wykazuje  działanie pobudzające, poprawia sprawność psychiczną i dodaje energii.  Kolebką kawy jest Etiopia,  a do Europy trafiła w XVI wieku. Początkowo  sprzedawana była  w aptekach, gdyż  uważano ją za lek na wiele schorzeń. W Polsce pojawiła się w 1683 roku. Kawowiec jest wiecznie zielonym krzewem, rosnącym   głównie w Afryce. Kawę otrzymuje się z palonych i mielonych ziaren kawowca.  Kawa wzbudza wiele kontrowersji,  ponieważ nie da się jej zaliczyć do zdrowej żywności.  Nad jej właściwościami wciąż prowadzi się badania naukowe.    Do tej pory wykazano, że składniki w niej zawarte mogą zapobiegać  chorobom nowotworowym. Należy pamiętać, że częste jej spożywanie wypłukuje z organizmu magnez, który jest niezbędny  dla organizmu człowieka. Do pozytywnych właściwości kawy niewątpliwie należy  chwilowa poprawa pamięci krótkotrwałej oraz podniesienie IQ. Poprawia koncentrację, dotlenia organizm,  wpływa pozytywnie  na trawienie i krążenie. Przyspiesza  metabolizm, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór wątroby i jelita, na cukrzycę typu 2, chorobę Parkinsona. Ma  działanie antyoksydacyjne. Negatywne skutki picia kawy wiążą się z kofeiną.  Zbyt duża ilość kawy powoduje nerwowość  i utrudnia zasypianie. Zaleca się picie do 500 mg kawy dziennie. To równowartość mniej więcej 3 filiżanek. Taka  ilość nie jest szkodliwa dla organizmu.

Świetną  alternatywą dla kawy i herbaty  może być yerba mate. Napój ten  przyrządzany jest  z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to wiecznie zielone drzewo, które w stanie dzikim  występuje na terenie  Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju.  Tam się je uprawia i eksportuje na cały świat.  Trzeba wiedzieć, że yerba mate nie jest herbatą. Pozyskuje się ją z zupełnie innej rośliny!
Proces przygotowania naparu jest  całkowicie inny niż  kawy czy herbaty. Do naczynia  wsypuje się 3/4 objętości suszu. Pije się ją przez rurkę  z sitkiem na końcu zwaną bombilla.  Jedna porcja może być zaparzana  nawet 7 razy. Yerba mate  charakteryzuje się bardzo gorzkim smakiem, a zwłaszcza porcja zaparzana  pierwszy raz. Do jej  szczególnego  smaku trzeba się przyzwyczaić. Warto  jednak wysilić kubki smakowe, gdyż jest prawdziwą  bombą witaminową.  Poza właściwościami pobudzającymi, doskonale  oczyszcza organizm,  normuje ciśnienie, zmniejsza objawy zmęczenia,  przyspiesza  przemianę materii,  wygładza  skórę oraz zwiększa odporność.   Jest bogata w wiele dobroczynnych związków chemicznych, witamin,  mikro-  i makroelementów.  Nieczęsto się zdarza,   aby wszystkie te składniki były obecne w jednej porcji pożywienia. Yerba mate jest doskonałym źródłem ich wszystkich.
Bez względu na to  czy jest się smakoszem kawy, herbaty czy yerba mate,  problemem  jest dostać  produkty oryginalne, aromatyczne o wysokich standardach produkcji.  Jednym z niewielu miejsc, gdzie są dostępne,  jest sklep internetowy skworcu.com.pl. Można tam zakupić nie tylko kawy i herbaty najwyższej jakości, ale również bakalie i przyprawy. Sklep internetowy oferuje także  różnorodne mieszanki przypraw, miody, syropy oraz pojemniki do ich właściwego przechowywania. Wszystkie oferowane produkty spełniają bardzo wysokie standardy i na pewno  sprostają oczekiwaniom najbardziej wymagających  entuzjastów.

Tekst w oparciu o:  www.skworcu.com.pl