W ostatnich czasach w kontekście zdrowej żywności sporo mówi się o produktach nie zawierających glutenu. Czy wiesz czym jest gluten i dlaczego wokół niego jest tak dużo szumu? Wyjaśnimy Ci to!
Gluten – brzmi groźnie, może nawet się nam już źle kojarzyć, ale nie ma co panikować – gluten bowiem w zasadzie towarzyszy nam od zawsze. Gluten jest to białko występujące w przede wszystkim w zbożach: pszenicy, jęczmieniu i innych. Jest przez nasze organizmy bardzo dobrze przyswajalny, choć nie jest za bardzo odżywczy. Przecież przez tysiące lat w wielu kulturach żywiono się przede wszystkim pieczywem zawierającym gluten. Gluten jest to właśnie ta substancja, która sprawia, że ciasto się klei, a wypieki przez długi czas nie czerstwieją.
W czym tkwi problem?
Sporo się mówi o glutenie i jego pozornie szkodliwych właściwościach, ale prawda jest taka, że według badań gluten szkoli tylko naprawdę nie wielkiej ilości z nas – gdy ktoś jest naprawdę uczulony na gluten lub po prostu go nie toleruje. Szacuje się jednak, że gluten ma jakieś powiązania z licznymi poważnymi chorobami, tj nowotwory, celiakia, depresje lub nowotwory. Chociaż w ogólnodostępnych mediach raczej się minimalizuje szkodliwość glutenu, to jednak wiele osób bezpośrednio zainteresowanych tematem zwraca uwagę na jeszcze poważniejsze i liczniejsze powiązania. Zwraca się uwagę na przykład na: zapalenie jelita cienkiego, chroniczne stany zapalne, nasilenia objawów schizofrenicznych i prawie wszystkie choroby tzw. autoimmunologiczne. Przypisuje się mu także problemy ze snem czy otyłość.
Żywność bez glutenu, gdzie szukać
W rozmaitych sklepach spożywczych bez problemu możemy znaleźć półki z żywnością bezglutenową. Jednak wybierając tego typu produkty warto wiedzieć, że niektórzy producenci faktycznie produkują żywność bez glutenu – ale pszenicznego, stosując jednak gluten z innych ziaren. Warto też pamiętać, że w praktyce nie istnieją zboża bezglutenowe. W wielu fachowych źródłach można przeczytać, że jeśli nie możemy jeść glutenu – jedynym naprawdę skutecznym rozwiązaniem jest powstrzymywanie się od spożywania wszystkich zbóż.
Przykładowe produkty bez glutenu:
Niestety musimy mieć świadomość, że gluten obecnie jest praktycznie w żywności każdego rodzaju. Poniżej trochę przykładów:
-
piwo
-
prawie wszystkie produkty gotowe
-
pieczywo
-
liczne panierki
-
sery z niebieską pleśnią
-
wszystko co zawiera słód jęczmienny
Podobnie jak z każdą żywnością zaliczaną do ekologicznej tak i z żywnością bezglutenową jest tak, że najlepiej jest znaleźć sobie stałe, sprawdzone źródło. My wszystkim osobom poszukującym żywności bezglutenowej serdecznie polecamy sklep internetowy Staropolska Galeria Smaku. Jest to popularny sklep internetowy oferujący zdrową żywność od wiarygodnych producentów. Wśród nich znajdą Państwo także żywność bezglutenową.
Zdrowych zakupów można także dokonać w jednym z trzech sklepów stacjonarnych w Lublinie.